Hoe ziet een behandeling eruit?
Hoe de behandeling eruit ziet, is afhankelijk van de problematiek.
In het algemeen gebruik ik de volgende methoden:
Cognitief gedragsmatige therapie
Voor sommige klachten, zoals angsten, overmatig piekeren en depressie werkt cognitieve gedragstherapie het beste. Dit is een therapievorm waarin je leert anders te denken en doen. Door op een nieuwe manier te kijken naar situaties, krijgen deze een andere betekenis en kun je er op een betere manier mee omgaan. In andere situaties kan het nuttig zijn om oefeningen te doen om het zelfvertrouwen en de assertiviteit te vergroten. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen om lichamelijk en geestelijk beter te leren ontspannen.
Ehealth:
Tegenwoordig zijn er verschillende internetprogramma's, die je zelf kunt doorlopen en ingaan op verschillende klachtgebieden. Dit zijn vaak cognitief gedragsmatige programma's. Deze kunnen ook als behandeling worden ingezet, of ter ondersteuning van de behandeling.
Schematherapie
Schematherapie is een therapie waarbij allerlei therapievormen geïntegreerd gebruikt worden. Er wordt gebruikt gemaakt van de cognitief gedragsmatige aanpak (zie hierboven), maar ook van experiëntiële technieken (waarbij je je voorstellingsvermogen gebruikt om je gevoelens te veranderen). Verder doe je ook gedrags-experimenten om nieuw gedrag te oefenen. Meer te lezen op www.schematherapie.nl. Ook is er een educatief filmpje over schematherapie. Klik hier voor het filmpje.
Oplossingsgerichte therapie
Oplossingsgerichte therapie is een methode die voor bijna alle klachten gebruikt kan worden. Uitgangspunt is het idee dat de cliënt meestal zelf de oplossingen wel in zich heeft, of weet, waarbij de therapeut helpt om deze te vinden en te gebruiken.
EMDR
Voor niet goed verwerkte ervaringen (zowel recent als uit de jeugd) werkt EMDR goed. Dit is een techniek waarbij de cliënt de nare gebeurtenis in gedachten houdt, terwijl er tegelijk een afleidende activiteit is (klikjes via een koptelefoon of oogbewegingen). De nare gebeurtenis verliest zo snel zijn emotionele lading.
Ook bij zelfbeeldproblematiek, stemmingsproblemen of angstproblemen wordt EMDR vaak toegepast. Dit duurt meestal wat langer dan eenmalige schokkende gebeurtenissen. Meer hierover is te lezen op www.emdr.nl en op www.watisemdr.nl.
Inzichtgevende therapie
Deze therapie biedt de mogelijkheid om in een veilige omgeving belangrijke
gevoelens te ervaren, te onderzoeken, te verwerken en te accepteren. Door middel van inzicht in processen is het mogelijk om een andere kijk te krijgen op uzelf en de wereld.
EFT-Relatietherapie (Emotional Focused Therapie)
EFT is de nieuwste vorm van relatie-therapie. De therapie die Dr. Sue Johnson ontwikkelde, de Emotionally Focused Couple Therapy, is gericht op het doorbreken van patronen en het herstellen van de emotionele verbondenheid en liefde tussen partners.
Meer hierover is te lezen op de site: www.eft.nl/
Relatietherapie doe ik samen met Ben Koevoet, eveneens EFT-relatietherapeut.
Karify
Praktijk Croughs maakt gebruik van het veilige programma Karify.
Met dit programma kunt u veilig emailcontact met me opnemen. Ook kunt u documenten opslaan die voor mij bedoeld zijn.
Verder biedt Karify de mogelijkheid om via internet een gestructureerde (volgens wetenschappelijk bewezen cognitief gedragsmatig protocol) behandeling te volgen voor specifieke klachten, zoals een depressie, angstklachten, psychosomatische klachten of een burnout. Deze programma's gebruik ik altijd in combinatie met vis à vis gesprekken (gesprekken in de kamer).